Grønn superdag

På årets Grønn superdag var vi ute og plukket brennesle og løvetann for å bruke i spennende mat.

Grønn superdag er markeringen av verdens miljødag, og er en nasjonal markering som viser barn og unges engasjement for miljø og klima.

Vi markerte dagen ved å lage mat fra skråningen like utenfor barnehagen. Der har ikke geitene gått og beita enda i år, så vi slapp den konkurransen, og fant rikelig med både løvetann og brennesle. Brennesla måtte plukkes med hansker på så vi ikke skulle stikke oss, men frykten for stikk satte ingen stopper for plukkeiveren. Vi fylte raskt ett bærenett av hver sort, og inne renset vi løvetanna og tok bare vare på de gule kronbladene.

Til lunsj spiste vi brenneslesuppe, og den var så god at den har blitt etterspurt av barna flere ganger etterpå. De ønsker seg brenneslesuppe flere ganger.

Til frukt lagde vi løvetannkjeks, de var supergode!

 

Oppskrift brenneslesuppe:

  • 500 g Brennesle ,vasket
  • 3 1/2 stk Løk
  • 1 1/4 båt Hvitløk
  • 5/8 stk Knollselleri (sellerirot)
  • 3 1/2 ss Smør
  • 5 dl Vann
  • 5 dl Matfløte
  1. Vask brennesle.
  2. Skrell og kutt løk, hvitløk og sellerirot i mindre biter.
  3. Smelt smør i en kjele, tilsett løk, hvitløk og sellerirot, og la det hele surre i 5 minutter.
  4. Tilsett vann og fløte, og kok opp.
  5. Smak til med salt og pepper. Ha deretter i brennesle og la det hele få et rask oppkok.
  6. Kjør suppen glatt med en stavmikser, hell suppen tilbake i kjelen og smak til med sitronsaft.

Oppskrift løvetannkjeks:

  • 1/2 kopp olje (solsikkeolje eller rapsolje)
  • 1/2 kopp honning
  • 2 egg
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 kopp hvetemel
  • 1 kopp havregryn
  • 1/2 kopp løvetannblomster (det gule på blomsten)

Plukk løvetann og plukk av bare det gule på blomsten.

Du må selvfølgelig vite at det ikke er sprøytet med ugressmiddel der du plukker de.
De bør også skylles godt og legges til tørk på tørkepapir.
 
Bland alle ingrediensene, og rør godt sammen.
Legg røren i små hauger på et stekebrett 
kledt med bakepapir og trykk de litt flate.
 
Stekes midt i ovnen på 190 grader
i ca 10-15 min til de er gyldne.
 
Avkjøles på rist.
 
 
Det er verdt et forsøk, vel bekomme!